Klasszikusok bortúrája
Klasszikus vitorlások, igaz barátok és szép borok a Balatonon. 
Benacsek Jenő emléktúra
2011. augusztus 21-24.
 
     A Tabu Oldtimer verseny után vasárnap a Marina Portban gyűlt össze a túrára induló csapat: a Kishamis, a Johanna, a Niobe és a Nagymágus. A teraszon Hrehuss Gyuri megnyitotta a túranaplót, majd délben indultunk útnak kellemes nyugati szélben Csopak felé. Még indulás előtt megbeszéltük, hogy Káptalanfüred környékén megállunk egy nagy fürdésre. Út közben a Johannáról laza fröccsel (Farsang Pincészet chardonnay - rizlingszilváni házasítás) láttuk el a többi hajó kiszáradás közeli állapotú legénységét. A Kishamis vetett horgonyt, majd mindannyian mellé álltunk. A vizen összefutottunk még a Virtussal (E-7 Haffner István) és a "kis" Nemerével (40 2 Benedek Attila) és őket is meghívtuk a közös együttlétre. Ekkor készítette Halmi Zoli a Hamis árbocáról ezt a nem mindennapi képet.


6 hajó és 473 év a Hamis harmadik szálingjáról
Halmi Zoltán felvétele
 
Nemere Virtus Johanna Kishamis Nagymágus Niobe
1926 1943 1942 1896 1944 1942
 
     A csapat később még kiegészült Tuss Miklóssal (aki lélekben mindenképpen klasszikus) és legénységével, akik a Széchenyi Emléktúráról jöttek hazafelé. Az együttlétet dr. Rohály Gábor és Hafi jóvoltából egy rögtönzött borkóstolóval tettük feledhetetlenné.
     Az estét a Jásdi vinotékában (elsősorban) dűlős tételek megismerésével töltöttük, majd Csopakon éjszakáztunk.
 
Hajnali kikötő
dr. Rohály Gábor felvétele
 
 
Napfelkelte a lovasi nádas fölött
dr. Rohály Gábor felvétele
 
     Hétfőn kevés széllel és sok fürdéssel Tihanyig jutottunk, ahol ebédre lángos, hekk vagy palacsinta volt a menü. A kikötőben nagy feltűnést keltett a móló végéhez kötött három Európa30-as.
Niobe, Nagymágus és Johanna Tihanyban
 
     Szerencsére a déli szélcsendet egy kellemes nyugati váltotta fel, így spinakkert húzva hamar megérkeztünk Alsóörsre. Kikötés előtt nagyot fürödtünk majd a Bakterben megágyaztunk az esti kóstolónak, ami a Kalandozás Magyarország borvidékein címet viselte. Éjjel kettőig kellemesen töltöttük az időt a TVSK teraszán. A programba dr, Takács István (E-8 Hadúr) is bekapcsolódott.
 
 
 
     Másnap teljes szélcsendben csak a fürdés és a fröccsözés maradt. A Nagymágus vitorlájának árnyékában igyekeztünk a hajó egyik - másik felszerelésnek új funkciót kitalálni.
 
 
     Az esti vacsorát és kóstolást két sofőr (Edina és Karcsi) áldozatvállalása mentette meg, mert csak kocsival tudtunk eljutni Balatonfüredre a Koczor pincészetbe. Dóra a finom vacsora mellé remek borokat kínált az immár 6 főre zsugorodott csapatnak.
 
 
     A túrát szerdán egy rövid vitorlázás után fürdéssel és a hajónapló megírásával zártuk. Bár kevesebben voltunk a tervezetthez képest, de a csapat hangulata végig nagyon jó volt és már várjuk a folytatást. Erre - reményeink szerint - még az idén több alkalom is adódik majd. Rohály Gábor kedvesen invitált minket egy kóstolóra, amelyet vétek volna kihagyni és Halmi Zoli is tett egy ígéretet arra, hogy az elkészült fényképekből készít egy kis kedvcsináló filmet. Ennek a közös megtekintése is alkalom lehet az őszi esték egyikén arra, hogy jó borokat kortyolva felelevenítsük a túra élményeit.
 
     A honlapra nemsokára a képekből még több fog felkerülni.
 
Reményeim szerint jövőre veletek ugyanitt.